Pitkäkestoiseen terapiaan eli Kelan kuntoutuspsykoterapiaan löydät ohjeita Kela.fi -sivuilta. Kelan tuella maksat käynneistä vain omavastuuosuuden.
Kelan kuntoutuspsykoterapiaan voit hakeutua jos olet 16-67-vuotias ja työ- tai opiskelukykysi on uhattuna mielenterveydenhäiriön vuoksi. Olet ohjautunut hoidon piiriin ja olet saanut vähintään 3kk asianmukaista hoitoa tilanteeseesi.
Pari- tai perhepsykoterapiaan haetaan samalla tavalla kuin muihinkin kuntoutuspsykoterapioihin. Tästä kannattaa keskustella hoitavan tahon ja lääkärin kanssa. Eteenpäin pääset psykiatrin lausunnolla. Hyvä on myös tiedostaa että sinulla on mahdollisuus hakea yksilöterapian rinnalle samanaikaisesti pari- tai perhepsykoterapiaa. Lisäksi on hyvä tietää että vaikka oletkin saanut lähetteen yksilöpsykoterapiaan, voit kesken hoidon siirtyä tai muuttaa prosessin pari- tai perhepsykoterapiaksi.
Kun haet myönnetyn yksilöpsykoterapian rinnalle toista psykoterapiamuotoa esim. pari- tai perhepsykoterapiaa, toimi näin:
Et tarvitse uutta potilaan hakemusta Kelaan. Tarvitset hoitavan tahon lääkärin suosituksen B1-lääkärinlausuntoon, maininta että jo myönnetyn terapian rinnalle toinen psykoterapiamuoto. Lääkärin ei tarvitse olla psykiatri, koska psykiatri on jo aiemmin arvioinut terapian tarpeen.
Jos suunnittelet esim. yksilöpsykoterapian vaihtamista paripsykoterapiaksi tai perhepsykoterapiaksi eli terapiamuodon vaihtoa, toimi näin:
Keskellä sinulle myönnetyn jakson hoitoa:
- Hae hoitavan tahon lääkärin suositus (ei tarvitse olla psykiatri)
- Tässä kohtaa et tarvitse uutta potilaan hakemusta
Jaksojen välissä eli kun terapiajakso on päättymässä:
- Hoitavan tahon lääkärin suositus (ei tarvitse olla psykiatri)
- Potilaan uusi hakemus
- Terapeutin terapiapalaute
Jos vain tehty B-lausunto kelan kuntoutuspsykoterapiaan, jota ei siis vielä aloitettu ja jossa siis suositus yksilöön ja halutaankin aloittaa perhe- tai paripsykoterapiaan, tarvitsee uuden psykiatrikäynnin/muokkauksen B-lausuntoon.